Meteen naar de inhoud

Release 1.49

ZC4 Release 1.49

Het heeft vanaf de zomer 2019 geduurd om de nieuwe versie van ZCP te ontwikkelen. Een aantal mensen heeft deze versie van het ZCP programma tijdens deze periode intensief gebruikt.

De belangrijkste wijzigingen betreffen:

 • Verbeterde Nota functionaliteit.
 • Dossier van de patiënt helemaal bij elkaar in ZC4 (documenten & web-pagina map).
 • Meer zoekmogelijkheden in het repertorium.
 • Betere indelingsmogelijkheden van analyses.
 • Een uitgebreide middelenlijst met allerlei opties om middelen bij te houden en te plannen.
 • Vele uitbreidingen die gebruikt kunnen worden tijdens de anamnese.
 • Diverse nieuwe modules.
 • SMS uw patiënt en voorkom no-shows.
 • Verbeterde interne structuur.

ZCP 1.49 wordt binnenkort klaargezet voor automatische update. Het programma zal bij start detecteren dat er een nieuwe versie is en deze gaan downloaden en installeren.

Nota functionaliteit

ZCP kon altijd al nota’s genereren die patiënten kunnen gebruiken voor hun verzekering. Deze nota functionaliteit is nu flink uitgebreid. Er kunnen naast nota’s voor consulten ook andere nota’s worden gemaakt.

Belangrijker is dat er een nota overzicht gekomen, waarbij u per patiënt of voor alle patiënten in één oogopslag helder heeft welke nota’s nog openstaan. Tevens kan er een excel-bestand worden opgeslagen met de omzet over een gegeven periode.

Dossier van de patiënt erbij

Heeft u dat ook regelmatig? Uitslagen van onderzoeken en foto’s van de patiënt? Die kunnen vanaf 1.49 in het dossier van de betreffende patiënt gesleept worden en vanuit ZCP benaderd. Alles bij elkaar van één patiënt. 

Zoekmogelijkheden in het repertorium

Zoekfuncties zijn uitgebreid naar zoeken op ‘hele woorden’, waarbij ook gebruik kan worden gemaakt van het éne of het andere woord. Ook de zoek-diepte kan worden gegeven. Wilt u niet de hele rubriek afzoeken, maar bijvoorbeeld tot op hiërarchisch niveau 3? Dan kan dat nu.

Daarnaast is er een nieuwe versie een mogelijkheid om synoniemen te zoeken. Deze werkt voor Nederlandse gebruikers op basis van https://synoniemen.net. Bij gevonden synoniemen voor een woord worden de matches van het repertorium weergegeven in het blauwe.

Nieuwe indelingsmogelijkheden in analyses

Analyses konden al worden gedaan met de bloembladen, maar nu kunnen ook nog de bloembladen zelf worden onderverdeeld in groepjes. Zo kunt u bijvoorbeeld alle symptomen die te maken hebben met buikklachten of hoofdpijnklachten bij elkaar zetten in één groep. En daarbij kunt u desgewenst kijken welke middelen met- en zonder de groep naar voren komen.

Verbeterde middelenlijst

In ZCP kunnen de middelen die gegeven zijn aan een patiënt nu heel goed worden bijgehouden. In  die lijst kan ook eenvoudig worden gezocht (welke potentie had ik een jaar geleden ook al weer van dat middel voorgeschreven?…). Vanuit de lijst kunnen voorschriften eenvoudig worden gevuld met en daarbij ook de vervolgpotenties makkelijk worden gepland.

Als u beschikt over de labelprinter module (voor een Brother QL700 labelprinter) kunt u vanuit de lijst eenvoudig labeltjes printen voor op de flesjes.

Nieuwe mogelijkheden bij de anamnese

Er zijn vele opmaakmogelijkeden bij de anamnese toegevoegd. Selecteer wat tekst en kijk wat er onder de rechtermuisknop te voorschijn komt. Als u een analyse geopend heeft kunt u deze in de anamnese invoegen. Ook weer met de rechtermuisknop. Dat kan nu niet alleen als plaatje, maar ook als tekst.

Rubrieken die in het repertorium zijn gekopieerd kunnen in de anamnese makkelijk worden ingeplakt en behouden nu hun opmaak zoals in het repertorium. Teveel om op te noemen kortom.

Nieuwe modules

Wist u al dat u via ZCP diverse extra modules kunt aanschaffen? Ze zijn helemaal niet zo duur.

Standaard beschikt ZCP al over het repertorium van Kent en diverse materia medica waaronder: Decachords van Allan, Materia Medica van Boericke en J.H. Clarke – A Dictionary of Practical Materia Medica (deze laatste wordt in de loop van 2020 verder aangevuld) en Samenvattingen van MM van Dijkema & Kruyswijk en vele honderden Afbeeldingen bij de MM. Standaard was ook al de integratie met Opus, nu ook met opus 2.2.

Standaard modules zijn: Thesaurus – Repertorium integratie, en de SMS module.

Wat u nog kunt aanschaffen:

 • Office 365 Outlook Agenda integratie (€15) – bij het plannen van een nieuw consult wordt deze in uw Outlook agenda gezet.
 • Caldav Calendar ondersteuning (€15) – dezelfde functies op basis van apple calendar ondersteuning.
 • Labelprinter (Brother QL700) ondersteuning (€25) – een erg handige functie die leesbare etiketten op flesjes oplevert.

En natuurlijk

 • Het repertorium van Murphy (versie 3, engels) – €135.
 • Het Complete Repertorium van Roger van Zandvoort. Zeer uitgebreid en gestructureerd  – €375.
 • De materia medica van Boericke & Phatak – €35.

SMS uw patiënt

Wist u al dat u via ZCP SMS’jes kunt aanschaffen, zodat u uw patiënten van te voren op de hoogte kunt stellen van het naderende consult?  No shows kosten tijd en geld. Op deze manier wisten wij de no shows terug te brengen tot bijna 0. En dat voor slechts 18 cent per notificatie! U kunt het allemaal vinden onder het winkelwagentje in ZC4.

Verbeterde interne structuur

Een belangrijke verbetering waar u niet zoveel van merkt, maar die wel grote impact op de ontwikkeltijd heeft gehad. ZC4 is intern sterk verbeterd qua consistentie en gegevens resp. geheugengebruik. Het is dat u het even weet.

Wij wensen u veel plezier met de nieuwe update!