Meteen naar de inhoud

Release 1.53 – Veel nieuwe features!

De nieuwste release van ZCP is nog prettiger in gebruik geworden! Je kunt de laatste versie van het programma hier downloaden

Daarnaast wordt er voortdurend gewerkt aan meer hulppagina’s voor ZCP.  Zie bijvoorbeeld het laatste instructiefilmpje voor installatie van ZCP op Mac OS X.

Naast vele kleine verbeteringen, waaronder de layout op de Mac zijn er een aantal flinke verbeteringen ten opzichte van de 1.50 release van januari 2020. 

Het betreft de volgende programma onderdelen:

  • Materia medica (boekselectie, uitgebreide verwijzingen);
  • Analyses (meer analyse mogelijkheden, samenvoegen van rubrieken);
  • Repertorium (geclassificeerde symptomen zichtbaar bij het zoeken);
  • Middelen/Voorschriften scherm (samengevoegd tot één);
  • Anamnese Editor (kopiëren naar Word en ander bloem format);
  • Nota’s (betaallinks, nota matching);
  • Ondersteuning van donkere modus op Windows en OS X;
  • Instelbare achtergrondkleur voor het repertorium;
  • Diversen (layout op de Mac).

Materia Medica

Bij het raadplegen van de Materia Medica kan nu de selectie middelen worden beperkt tot één boek. 

Tevens is de Wiki taal voor middelen uitgebreid met middel/symptoom verwijzingen, zoals hieronder te zien is:

Tekst in dementie verslag
symptomen geselecteerd in MM vanuit het middel in het dementieverslag

Hier wordt vanuit een boek van ZC4 gelinkt naar de middelen die bij een bepaald thema horen. Als de link wordt aangeklikt wordt het middel geopend met de symptomen die op het thema slaan geel gearceerd.

Repertoriseren

  • In verband met de belangen rondom commerciële repertoria zijn de keynotes die in de materia medica automatisch uit die repertoria worden gehaald niet meer als tekst te selecteren en pas zichtbaar na een druk op de knop. Je kunt wel nog steeds een screenshot nemen.
  • Terug van weggeweest: Als de symptomen met een streepje op een rijtje worden gezet door middel van de knop zoals hiervoor getoond, dan kunnen nu de symptomen uit de materia medica weer mét streepje worden geselecteerd. Dat was weg, maar is er weer. Handig bij het maken van een DD.

Analyse functies

Er is flink aandacht besteed aan het analysevenster. Het werkt nu een stukje prettiger, je kunt nu bijvoorbeeld:

  • Meerdere middelen selecteren met de gangbare toets/muiscombinaties voor Windows en de Mac. En daarmee kun je bijvoorbeeld:
  • Meerdere rubrieken uit het repertorium samenvoegen tot één. Dat is prettig als je verschillende rubrieken in het repertorium hebt die voor de analyse eigenlijk over hetzelfde gaan. De bijbehorende middelen worden samengevoegd, waarbij het middel met de hoogste waardering geldt. 

  • Meerdere rubrieken in één keer overzetten naar een andere groepering. Zoals hierboven bijvoorbeeld van ‘tekenbeet’ naar ‘oor’ of vise versa. 
  • Meerdere rubrieken meer of minder belang geven (0 … 4).
  • In plaats van een enkele klik op de rubrieken en de groep-koppen is nu een dubbele klik noodzakelijk om de status ervan te veranderen. Dit komt doordat er nu onderscheid moet worden gemaakt tussen selecteren en activeren. 

Scoring van analyses

Daarnaast zijn er andere analyses mogelijk naast ‘scoren’ en ‘tellen’. Zo kan er: 

  • Een analyse worden gedaan waarbij de polychresten relatief minder belangrijk worden gemaakt.
  • Rubrieken met minder middelen kunnen relatief meer prioriteit krijgen (minder middelen én minder middelen met minimaal één middel van graad 3 of hoger).
  • Daarnaast is het mogelijk om de actieve rubrieken te maximeren op een aantal middelen. Op die manier kan in één keer worden beperkt op de keynotes in een analyse.

Commerciële repertoria

In verband met de belangen van commerciële repertoria is het overnemen van rubrieken/analyses veranderd:  

  • Analyses worden vanaf deze versie alleen nog als afbeeldingen in de anamnese overgenomen. De mogelijkheid als tekst is komen te vervallen.
  • Meerdere rubrieken in de analyse kunnen worden geselecteerd, maar niet met middelen worden gekopieerd als tekst. Wel zonder. Voor enkele rubrieken geldt dat niet.

Geclassificeerde symptomen bij zoeken

Bij het zoeken in het repertorium was er al een synoniemen module. Nu worden ook de in een consult geclassificeerde symptomen bij het zoeken afgebeeld. Dit gebeurt als er een consult geopend is.  Zie afbeelding hieronder:

Het gele vlak bevat alle Acuut miasmatisch geclassificeerde symptomen. Handig om bij de hand te hebben als je aan het repertoriseren bent.

Daarnaast is het mogelijk geworden om net als in de normale lijsten meerdere rubrieken te selecteren met de standaard muis/toetscombinaties zoals gebruikelijk op Windows/Mac. Die rubrieken kunnen dan met de rechtermuisknop in één keer worden toegevoegd aan het geselecteerde bloemblad (en daar binnen een te kiezen groepering) van een analyse. 

Ook hier: bij commerciële repertoria is het niet meer mogelijk om meerdere rubrieken mét middelen te kopiëren als tekst. Wel zonder middelen en één rubriek tegelijkertijd. 

Als er van scherm werd gewisseld bij het repertorium, kwam je in de boek-view niet altijd op de juiste rubriek terecht. Dat probleem is nu verholpen. Ook als je vanuit de analyse naar een rubriek in het repertorium wilt gaan.

  • Meerdere rubrieken uit het repertorium samenvoegen tot één. Dat is prettig als je verschillende rubrieken in het repertorium hebt die voor de analyse eigenlijk over hetzelfde gaan. De bijbehorende middelen worden samengevoegd, waarbij het middel met de hoogste waardering geldt. 

Middelenlijst / Voorschriften

De schermen voor de middelenlijst en de voorschriften zijn gecombineerd tot één. Op zich was er namelijk al een scherm met de lijst met voorschriften en het geselecteerde voorschrift en een scherm met de lijst met middelen die aan de patiënt zijn gegeven en het geselecteerde voorschrift. 

Het bleek veel handiger om die twee te combineren tot één. Het resultaat hiervan zie je hieronder.

Middelenlijst en voorschriften gecombineerd

De werkwijze die we hier toepassen is nu heel simpel. Je maakt een nieuw voorschrift aan (kopieer de vorige automatisch). Je werkt de middelenlijst bij. Daar kun je ook meteen de vervolgpotenties laten plannen. Je selecteert de datums, waarmee de middelen klaar worden gezet om in je voorschrift te plakken (dat doe je met ctrl-v). En je plakt ze in het gewenste format.

De Anamnese Editor

Tekst kan nu met plaatjes worden gekopieerd van de anamnese editor naar Word.

De bloem kan anders worden ingedeeld. Naast de ronde uitvoering is er nu ook een uitvoering met rechthoekige bladen. Deze neemt veel minder ruimte in en dat kan voor de leesbaarheid op papier erg prettig zijn.

Ronde bloem
Verder gestyleerde vierkante bloem – ruimtebesparing

De achtergrond- en voorgrondkleuren worden niet standaard meer op wit en zwart ingesteld, om zodoende beter om te kunnen gaan met donkere modus. 

Het is mogelijk om met een ‘colorpicker’ de achtergrondkleur van een stuk tekst of tabel in te stellen (rechtermuisknop als je tekst geselecteerd hebt).

Notas

Er is een nieuwe module voor het automatisch aanmaken en eMailen van betaallinks. De betaallink komt in de eMail voor je nota. Deze uitbreiding kost slechts €15,- op en levert veel gemak. Voorwaarde is dat je een abonnement bij Mollie hebt. Mollie kost je €0,35 per transacties, maar het betaalgemak is voor patiënten erg prettig en versnelt de afhandeling. Bovendien komt automatisch het juiste betaal-kenmerk in de Mollie administratie terecht en die kun je weer makkelijk matchen aan je Nota’s in ZC4. 

Om te zien of alle Nota’s betaald zijn, is er een MT940 en nu ook een Mollie import. Het MT940 format de KNAB bank wordt sowieso ondersteund en zou gelijk moeten zijn aan die van de ABN-AMRO. De Mollie export van de transacties kan ook worden ingelezen. In het programma is eenvoudig te zien of de nota’s matchen. 

Nota betalingsoverzicht

Formeel aanspreken

De te versturen emails kunnen in een ‘formeel aanspreken’ methode worden gezet. Dan wordt de aanhef van de eMails formeel gemaakt. NB. zorg, als je dit gebruikt, ervoor dat de tekst in je mailtjes voor voorschriften en nota’s onafhankelijk zijn van de aanspreekvorm! Je zet het vinkje bij de individuele patiënt aan.

Diversen

De layout op OS X (Mac) is verbeterd.
NB. ZC4 op de Mac ontbeert nog steeds het menu zoals je dat op de Mac gewend bent en omdat ZC4 veel gebruik maakt van de rechtermuisknop, is het handig om die bij de Mac aan te zetten. 

Donkere modus wordt ondersteund.

  • Als je Windows 10 of de Mac (op Catalina) in donkere modus zet, dan kleurt ZC4 mee.
  • Mocht je dit niet willen, dan kun je ZC4 via de configuratie instellen op ‘donker’ of ‘licht’. 
Donkere modus – repertorium
Doinkere modus – Materia Medica