Meteen naar de inhoud

Release 1.64 – De Complete Repertory NL & Apple M1 release

ZCP 1.64 is uit.
Wat is er gewijzigd?

 • ZCP is nu native beschikbaar op de nieuwe Apple M1 architectuur.
 • The Complete Repertory 2021 is nu in vertaling in het Nederlands beschikbaar voor ZCP.
 • ZCP is over van versie 5 naar versie 6 van de Qt widget set. En dat is samen met het beschikbaar maken van ZCP voor de M1 computer architectuur een enorme wijziging onder de motorkap van ZCP.
 • De repertoria van ZCP hebben een nieuw bestandsformaat gekregen. Daardoor is het nu mogelijk veel sneller van repertorium te wisselen en/of van taal te wisselen. Bovendien blijft de ingevoerde zoekterm bestaan. Als je het repertorium omwisselt, wordt de bestaande zoekopdracht direct toegepast op het nieuw geselecteerde repertorium.

  Het nieuwe bestandsformaat maakt het zoeken een factor 10 langzamer, daarom wordt er niet meer gezocht terwijl je typt. Je moet even op ‘enter’ drukken of de ‘zoek’ knop gebruiken.
 • In ZCP kunnen nu meerdere repertoria worden samengevoegd in één analyse. Het blijft appels met peren vergelijken, maar op veler verzoek is deze feature toch toegevoegd.
 • Het wisselen van een boek bij de materia medica is duidelijker en eenvoudiger gemaakt.
 • Enkele vervelende fouten in ZCP zijn opgelost. Sommige zaten er al meerdere jaren in. De stabiliteit van ZCP is daarmee verder verbeterd..
 • ZCP Vraagt nu bij het afsluiten of je een backup wilt maken en laat zien hoeveel wijzigingen je hebt gemaakt tijdens je sessie. In het betreffende dialoogvenster kun je meteen ook oudere backups beheren en backups die niet meer nodig zijn verwijderen.
 • De minimum OS X versie die ondersteund wordt is vanaf deze versie OS X 10.14, Mojave. High Sierra (10.13) kan vanaf Qt6 helaas niet meer worden ondersteund.

Nieuwe mogelijkheden

Snel van repertorium en van taal wisselen.

Je kunt nu heel snel van repertorium en van taal wisselen. Bovendien is er een drop-down lijst van de laatst gebruikte repertoria en hun taal. Zie onderstaande afbeeldingen.

Snel wisselen van repertorium

Subtitle for This Block

Snel wisselen van taal

Regulier wiselen van repertorium

De normale wisselknop werkt nu beter met talen.

Meerdere repertoria gebruiken in één analyse

Vanaf deze versie kun je meerdere repertoria door elkaar gebruiken in één analyse. Dit wordt overigens niet aanbevolen. De scoringsprincipes van de verschillende repertoria zijn namelijk in feite niet met elkaar te vergelijken. Onderstaande afbeelding laat zien hoe het werkt. Alle blauwe tekst hoort bij repertoria die op dit moment niet geladen zijn. De zwarte teksten zijn rubrieken van het huidig geladen repertorium.

Multiple repertoria analyses

Wisselen van boek in de Materia Medica eenvoudiger

In plaats van een klein knopje waaronder de boeken van de materia medica verborgen zitten is er nu een eenvoudige drop-down lijst waarin alle beschikbare middelen voor een materia medica boek worden afgedrukt. Zie onderstaande afbeelding.

Drop Down Lijst voor het selecteren van een MM Boek
Wat je ziet bovenaan de MM

Backups

Naar aanleiding van een incident, waarbij één van de gebruikers gegevens is kwijtgeraakt doordat er een te oude backup moest worden teruggezet van de gegevens, hebben we toegevoegd aan ZCP dat deze bij het beëindigen vraagt om een backup te maken en daarbij tevens aangeeft hoeveel wijzigingen je gemaakt hebt in de gebruikssessie. Je kunt deze feature overigens -op eigen risico- uitschakelen.

Backups maken.