Meteen naar de inhoud

Release 1.69 – Patient Insight Release

ZCP Versie 1.69 is uit

De Patient Insight Release

Deze release brengt een hoop nieuwe features en er is een vervelende bug uit 1.67 in opgelost.

  • Met de nieuwe patient insight module kun je altijd bij de voorschriften van uw patiënten via het web. Het is geoptimaliseerd voor mobiele toegang. Dus om de voorschriften van een patiënt even te raadplegen als hij/zij contact op neemt terwijl jij op een terrasje in de stad zit heb je geen laptop meer nodig.
  • Met de nieuwe nota templates module kun je zelf extra nota soorten toevoegen. Als je er dus fytotherapie bijdoet of een coachingspraktijk erbij doet, dan kun je daarvoor andere nota’s schrijven. Erg handig. 
  • Backups maken met ZC4 is een stuk verbeterd en veel eenvoudiger geworden. Je kunt nu een backup schema laten uitvoeren, waarbij het aantal dag-backups, week-backups, maand-backups en jaar-backups kan worden aangegeven. 
  • Integratie met cloud-diensten, zoals DropBox, Google Drive, OneDrive en OwnCloud is beter geworden. Er wordt nu gecontroleerd of ZC4 bestanden nog moeten worden gesynchroniseerd of dat ZC4 misschien gecrashed is of nog open staat. Je wordt hierop attent gemaakt. 
  • Hulpschermen worden vanaf nu door ZC4 vanaf het internet gelezen. Je hebt dus een internet connectie nodig om gebruik te kunnen maken van de hulpschermen. Daardoor kunnen nieuwe pagina’s door ons eenvoudiger worden toegevoegd. Bovendien hoeven er niet grote hoeveelheden pagina’s te worden gedownload naar je computer.
  • De term ‘Psora’ is gewijzigd in ‘Constitutie’ en het bloemblad is ook zo genoemd. 
  • De anamnese formulieren kunnen nu apart van het programma worden gedistribueerd. Dat maakt het makkelijker om erin te wijzigen resp. nieuwe formulieren toe te voegen. Er is geen update van het programma meer nodig om nieuwe anamnese formulieren toe te voegen. 
  • We zijn over naar Qt 6.5.1 en dat is weer een flinke hoeveelheid werk geweest, waarbij diverse bugs zijn aangemeld bij Qt. Het heeft de nodige hoofdbrekens gekost om de ZC4 release weer stabiel te krijgen op deze nieuwe Qt versie. De wijzigingen zijn vaak ingrijpend. Zo is de ZC4 database driver herschreven en is de video widget volledig hergestructureerd, omdat het gedrag van de Qt intern sterk gewijzigd was. Ook is er een nieuwe MesssageBox gemaakt, omdat Qt het nodig vond om op de Mac een hele andere MessageBox te gebruiken dan voorheen.

Een paar getallen…

Het ZC4 programma bestaat nu uit meer dan 195.000 regels code, verdeeld over 946 bronbestanden en 137 mappen. 15% van de code zit in ondersteunende modules. 14% van de code in Materia Medica en nog eens 14% van de code voor repertoria. Patiënten administratie beslaat 12% van de code. Modules 6%. Beveiliging: bijna 4% van de code. Dit is zonder alle ondersteunende bibliotheken. De eigen ontwikkelde bibliotheken beslaan nog eens meer dan 295.000 regels code. Samen hebben we het over meer dan 490.000 regels code verdeeld over 2.659 bronbestanden. Je kunt je voorstellen dat hier heel veel uren werk in zit. Gemiddeld haalt een goede programmeur zo’n 50 tot 100 regels code per uur…reken maar uit.  Als alle broncode voor de bibliotheken en de broncode van het programma programma in zijn geheel moet worden vertaald naar een programma op mijn computer, dan staat mijn computer daar nu zo’n kleine 5 uur te rekenen… Gelukkig hoeft dat niet iedere dag. Op het programma zelf zonder de bibliotheken staat hij nu een klein uur te stampen.

Abonnementsmodel om ZC4 in stand te houden

Jarenlang is ZCP gratis voorzien van updates en wordt een dienst in de lucht gehouden om op een veilige manier recepten, nota’s en patiënten uit te wisselen. Het beheren van deze diensten en het verder ontwikkelen van ZCP kost veel tijd en geld. De opbrengsten dekken op geen enkele manier de geïnvesteerde uren en de kosten. Dat is geen goede basis voor de verdere ondersteuning van de homeopaten gemeenschap!

Wij gaan daarom voor het in stand houden van ZCP en haar diensten een jaarlijkse bijdrage te vragen. Het was de bedoeling om dit abonnementsmodel vanaf september 2022 in te voeren, maar nu, in juni/juli 2023 gaan we het toch echt invoeren. We zijn in overleg met de HAN. 

De NVKH heeft nu zo’n 450 leden. Dus hoeveel homeopaten zijn er in Nederland en hoeveel gebruiken ZC4 regelmatig? Ik heb even op onze servers gecheckt. Afgelopen maand 80 individuele licenties, afgelopen week 60. Afgelopen 6 maanden 97. Sommigen hebben het programma meer dan 2.000 keer gebruikt. Anderen slechts 10 keer. Gemiddeld is het over de afgelopen 6 maanden ongeveer 120 keer. Dat is toch 1x per 2 dagen.

Er komt een nieuwsbrief met nadere informatie over het het ZC4 abonnement en wat het per jaar gaat kosten. De aanschaf prijs voor nieuwe licenties ZC4 zal in overeenstemming worden gebracht met het abonnementsgeld. Jaarlijks vernieuwen zal goedkoper zijn dan laten verlopen en nieuw kopen.

Installatie instructie

De upgrade naar 1.69 zal het programma zelf aankondigen. Je kunt dan de instructies volgen. Als je besluit ZC4 handmatig opnieuw te installeren, kun je hem downloaden en de installatie instructies volgen.