ZCP Versie 1.65 is uit
Dit is een bugfix release
Bij het releasen van 1.62 zijn een aantal vervelende bugs boven tafel gekomen, die helaas moeilijk te voorkomen zijn geweest. Versie 1.62 bevat een groot aan tal wijzigingen als gevolg van grote veranderingen.
Repertorium niet meer beschikbaar?
Sommige mensen ervaren dat het door hun aangeschafte repertorium (de Nederlandse versie van de Complete bijvoorbeeld) ineens niet meer beschikbaar is. Na de update start ZCP op met ‘Kent‘. In het algemeen is dit te verhelpen door gewoon even te wisselen van repertorium. Zie hiervoor de wissel-knop. Met de taal-knop kan de juiste taal worden gekozen.
Na wijziging kan er ook weer worden gewisseld van taal:
De overgang van de Qt5 bibliotheek naar de Qt6 bibliotheek
We zijn met 1.62 overgegaan van Qt5 naar Qt6. Dat is een hele grote overgang. Iedere zogenaamde ‘major release’ van Qt gaat ongeveer 10 tot 12 jaar mee. Als ontwikkelaar ben je gedwongen hierin mee te gaan, omdat je anders in de problemen komt met de nieuwste versies van Windows en Mac OS X. De Apple Silicon ondersteuning van Qt is bijvoorbeeld pas beschikbaar voor de kleinere ontwikkelaars vanaf versie 6.2. De overgang heeft diverse directe gevolgen gehad:Na
Bestandsformaat niet meer ondersteund
Een belangrijke wijziging in Qt6 is dat het bestandsformaat ‘binaire json’ niet meer ondersteund wordt. Er is tijdelijk een soort ‘legacy support’, maar dat gaat snel verdwijnen en er moet dus zo spoedig mogelijk een conversie plaatsvinden van dit formaat naar een formaat dat wel de tand des tijds kan doorstaan. ZCP voert deze conversieslag meteen bij starten uit. Bij sommige mensen blijkt hier en daar een consult in de tijd ‘corrupt geraakt’. Tot nu toe alleen consulten van vóór 2019. Bij 1.62 crasht ZCP op zo’n corrupt consult. In 1.65 wordt hier alleen een foutmelding voor gegeven.
Touchpanels, trackpads en magic mouses werken heel anders
Diverse mensen klaagden over het feit ze bij het gebruik van de trackpad niet meer in staat waren om patiënten en consulten te selecteren. Dit is het gevolg van een compleet andere manier van herkenning van zogenaamde ‘gestures’ door Qt6. Ik heb de code in het programma hiervoor moeten herschrijven tussen 1.62 en 1.65.
Event processing niet meer stabiel
ZCP gebruikt regelmatig een dialoog venster om de voortgang aan te geven van iets dat wordt uitgevoerd. Om het programma niet te laten blokkeren tijdens lang durende acties, wordt een zogenaamde ‘Event Processing’ functie aangeroepen. Deze bleek na overgang van Qt5 naar Qt6 ineens heel anders te werken, waardoor ZCP vastloopt of crasht. Vele mensen hebben ondervonden dat ZCP bij het typen in het anamnese formulier vaak crasht. Gek genoeg werd het probleem tijdens het ontwikkelen niet ontdekt, terwijl er al maanden gewerkt wordt in de praktijk met de ontwikkelversie. Ook dit is als het goed is met 1.65 nu verholpen.
Nieuwe repertorisatie functionaliteit nog niet stabiel
Er werd nog een fout gevonden in de nieuwe analyses waarbij het mogelijk is om meerdere repertoria te gebruiken. In een analyse is het mogelijk om rubrieken met elkaar samen te voegen. Een functie die soms handig is. Het samenvoegen van rubrieken over verschillende repertoria heen leidt echter tot problemen en crashes. Dat is nu opgelost door het niet toe te staan.
Tot slot – het nieuwe backup venster
Bij het afsluiten wordt u nu iedere keer gevraagd of u een backup wilt maken en daarbij wordt aangegeven hoeveel wijzigingen er zijn gemaakt. Dit maken van een backup kostte veel tijd, mede door de problemen met de ‘event processing’. Dit gaat nu een stuk sneller.
Advies t.a.v. backups
Als je regelmatig backups maakt, heb je voor je het weet een hele rij backups staan. Iedere backup kost een hoop diskruimte. Dat kan snel oplopen!
Schoon de lijst met backups daarom regelmatig op. Hou bijvoorbeeld het volgende schema aan:
- één backup van vandaag of gisteren,
- één backup van een week oud,
- één backup van een maand oud
- één backup van een jaar oud.
En gooi de tussenliggende backups weg door op het icoontje met de ‘-‘ te klikken. In de onderstaande afbeelding kun je zien dat bij iedere backup wordt aangegeven hoe oud deze is.
NB. De backups worden geplaatst naast de zc4 map in de zc4backups map. Aanbevolen wordt om deze map regelmatig over te zetten op een extern medium of te synchroniseren met de cloud (bijvoorbeeld onedrive, icloud of google drive).